آیین گشایش مجتمع ویژه صلح و سازش با نام سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانى در شهر تهران با حضور حجت الاسلام والمسلمین مظفرى، رییس مرکز امور شوراهای حل اختلاف کشور صبح امروز سی و یکم اردیبهشت ماه برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین مظفری رییس شوراهای حل اختلاف کشور با گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و مدافعان سلامت و شهید حاج قاسم سلیمانی، عنوان کرد: سردار قاسم سلیمانی به عنوان فردی که حافظ امنیت بود و بخش مهمی از مسئولیت دفاع از جمهوری اسلامی را در اقصی نقاط عالم بر عهده داشت، حق بزرگی به گردن ملت ایران و ملتهای آزادی خواه در منطقه دارد.
وی با اشاره به راه اندازی مجتمع تخصصی ویژه صلح وسازش در تهران عنوان کرد: راه اندازی مجتمع تخصصی ویژه صلح و سازش با همکاری سرپرست این مجتمع، شاهد اقدامات خدا پسندانهای خواهد بود.
حجت الاسلام والمسلمین مظفری در ادامه با اشاره به برخی از اقدامات شوراهای حل اختلاف در سطح کشور بیان کرد: شوراهای حل اختلاف از بدو تولد خدمات بسیار ارزندهای در کشور انجام داده و مورد اعتماد و محل مراجعه مردم جهت صلح وسازش بوده است و امروز بخش قابل توجهی از پروندهها به شوراهای حل اختلاف ارجاع میشود.
رییس مرکز امور شوراهای حل اختلاف کشور در ادامه با بیان اینکه در سنوات گذشته سه میلیون و ۸۰۰ هزار پرونده به شوراهای حل اختلاف ارجاع و مورد رسیدگی قرار گرفته است، گفت: علاوه بر موضوع رسیدگی به پروندهها ماموریت دیگری که شوراهای حل اختلاف دارند این است که محل رجوع مردم برای امری است که بارها در قرآن و کلام ائمه به آن تاکید شده که همان صلح و سازش است و در کنار وظیفه رسیدگی، این وظیفه امروز پررنگ میشود.
وی افزود: حسب ماموریت دوره تحول دستگاه قضایی و با توجه به تاکید ریاست قوه قضاییه بخش عمده ماموریت شوراهای حل اختلاف به موضوع صلح و سازش اختصاص مییابد و سمت و سوی حرکت ما در آینده بیشتر به سمت صلح و سازش است.
حجت الاسلام والمسلمین مظفری گفت: به همین جهت در اولین قدم موضوع لایحه قانونی شوراها مطرح بود که در جهت دائمی شدن قانون فعلی تهیه شده و یکی از نکات مهم آن توجه به بحث مصالحه است و پیش بینی ما این است که شوراها در آینده ظرفیت قالب آن مربوط به بحث مصالحه است.
رییس شوراهای حل اختلاف کشور با تاکید بر اختصاص تمام ظرفیتهای شوراهای حل اختلاف در بخشهای مختلف مردمی، ریش سفیدان، معتمدان و افرادی که صاحب نفوذ هستند، گفت: باید از این ظرفیتها در جهت برگزاری صلح در دعاوی مختلف که میان مردم اتفاق میافتد استفاده کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین مظفری تصریح کرد: نهادهای مردمی در بخشهای مختلف یکی پس از دیگری تاسیس و در امر مصالحه برای اختلافات مجموعه دستگاه قضایی را کمک میکنند. در قالبهای تخصصی مانند کشاورزی، صنعت و صنایع مختلف بنا بر این است تا شوراهای تخصصی ویژه صلح افزایش پیدا کند.
رییس شوراهای حل اختلاف کشور با اشاره به برنامه شوراهای حل اختلاف در سال جهش تولید و در جهت حمایت از تولید و اشتغال، عنوان کرد: امسال به لحاظ تاکید مقام معظم رهبری برای تقویت تولید و اشتغال در کشور شوراهای حل اختلاف در این زمینه از طریق گسترش مجموعههای تخصصی در شش ماه دوم سال گذشته ورود پیدا کرد و در سال جاری نیز ادامه دارد.
وی با تاکید بر لزوم توسعه فرهنگ صلح و سازش در میان آحاد مردم گفت: باید کاری کنیم که نگاه مردم فقط به سمت دادگستری نباشد و در این خصوص باید از ظرفیت کدخدا منشی و استفاده از معتمدان مدنظر قرار گیرد. این سبک باید گسترش پیدا کند که متاسفانه امروز بنا به دلایلی مورد غفلت قرار گرفته است.
حجت الاسلام والمسلمین مظفری با تاکید بر اینکه جامعه اسلامی باید متصل به صفات الهی باشد گفت: یکی از اوصاف مهم الهی همان غفور، رحیم و رئوف بودن است.
وی با تاکید بر لزوم اصلاح ساختارها به منظور وصول حقوق مردم بیان کرد: با توجه به وجود فناوریهای جدید حقوق جدید در جامعه برای مردم متصور شده، اما نحوه وصول آن صرفا از طریق دادگستری است و فقط این در به روی مردم باز است لذا ساختارها باید اصلاح شود به نوعی که امکان وقوع برخی از بزهها وجود نداشته باشد که این موضوع نیازمند اصلاح ساختار است.
رییس مرکز امور شوراهای حل اختلاف کشور با بیان اینکه در سال گذشته بیش از ۳۷۰ مورد قتل عمد با همکاری اعضای شورای حل اختلاف، معتمدین، ریش سفیدان و ستاد ملی صبر با صلح و سازش خاتمه پیدا کرد، گفت: این مسائل مربوط به مواردی است که جای صلح و سازش داشت و در حوزه خانواده نیز پروندههای قابل توجهی با صلح و سازش خاتمه پیدا کرد.
وی با بیان اینکه ۳۰۰ هزار پرونده از جرایم کیفری در سه، چهار ماه اخیر در سال گذشته منتهی به صلح وسازش شد، گفت: از مجموع پروندههای ارجاع شده ۴۸.۴ درصد پروندههای کیفری و ۴۸.۲ پروندههای حقوقی منتهی به صلح وسازش شده و در برخی از استانها قریب به ۸۰ درصد مصالحهها در پروندههای کیفری صورت گرفته است و مصالحه در تهران به مرز ۳۲ درصد رسیده است که به این معناست که پتانسیل وجود دارد.
رییس شورای حل اختلاف کشور با تاکید بر لزوم صلح و سازش و گذشت با توجه به مشکلات ناشی از مسائل اقتصادی در کشور، گفت: امیدواریم در سال جهش تولید و در دومین سال اجرای برنامههای تحولی قوه قضاییه بتوانیم بهتر از سال قبل عمل کنیم و بخصوص شوراهای حل اختلاف به عنوان نماد صلح و سازش در سطح دنیا مطرح شوند.
حجت الاسلام والمسلمین مظفری ضمن قدردانی از اعضا، کارکنان و مسئولان شوراهای حل اخمتلاف در سطح کشور و مسئولان دستگاه قضایی گفت: امیدواریم به لحاظ اتفاقاتی که در بودجه شوراهای حل اختلاف افتاده و با توجه به عنایت ویژه رییس قوه قضاییه بتوانیم تکالیف خود را نسبت به خدمات اعضا اجرایی کنیم. در خصوص موضوع استخدام نیز لایحه آن به نحو شایستهای در دولت و به سرعت مورد توجه قرار گیرد.
رییس شوراهای حل اختلاف استان تهران نیز در این مراسم طی سخنانی عنوان کرد: از زمان بخشنامه رییس قوه قضاییه در خصوص اهتمام در امر صلح و سازش، در حال حاضر ۲۴ شعبه ویژه صلح و سازش در ۱۶ ناحیه دادسرا مستقر و فعال هستند.
مهدوی گفت: همچنین در ۸ زندان استان تهران ۱۱ شعبه ویژه صلح و سازش مستقر کردهایم و یک شعبه نیز در امامزاده عینعلی و زینعلی افتتاح و همچنین شعبه اقلیتهای دینی ویژه زرتشتیان در مجتمع ۲۷مستقر شده است.
وی اظهار کرد: در پی تفاهم نامه ای که با وزیر صمت منعقد شد در راستای عملیاتی کردن این تفاهم نامه که در حال اجراست، مقرر شده است ۶ شعبه ویژه در شهرکهای صنعتی به عنوان شعب ویژه صلح و سازش مستقر شود و همچنین با توجه به سال جهش تولید بیست شعبه در اتحادیههای مختلف اعم از اتحادیه طلا، مبلمان و کشتیرانی و حمل و نقل به عنوان شعبه ویژه صلح و سازش مستقر می شود.
معاون قضایی دادگستری استان تهران در ادامه بیان کرد: اخیراً در ستاد اقتصاد مقاومتی که مدیر کل تعاون و رفاه و کار استان تهران حضور داشتند درخواستی مطرح و مکاتباتی انجام و مقرر شد از طریق سایر اصناف و اتحادیهها تعدادی از شعب ویژه صلح و سازش در آنجا داشته باشیم.
مهدوی تصریح کرد: پیش از این آمار صلح و سازش در استان تهران کمتر از ۱۰ درصد بود که خوشبختانه این آمار در حال حاضر افزایش یافته است و قریب به ۳۵ درصد پروندههای کیفری با صلح و سازش مختومه میشود؛ اما باز هم از این آمار راضی نیستیم و تدابیر اندیشیده شده است که با تعامل با دادگستری استان تهران و مرکز شوراهای حل اختلاف امیدواریم این رقم را به ۷۰ درصد برسانیم؛ در حال حاضر در برخی از شعبات ویژه صلح و سازش در دادسراها آمار به ۵۹ تا ۶۰ درصد رسیده است.
وی اضافه کرد: در این شعبه که امروز افتتاح شد پیشنهاد اولیه از سوی سرپرست دادسرای ناحیه ۱۲ ارائه شد و با توجه به اینکه این مجتمع در مرکزیت شهر قرار دارد و ناحیه ۱۱ و مجتمع قضایی ولیعصر به آن نزدیک است این شعبه راه اندازی و در آن از ظرفیت روحانیون و سادات و بازاریان به عنوان اعضای شورا استفاده کرده ایم.
وی با اشاره به نامگذاری این مجتمع به نام سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی عنوان کرد: این شهید بزرگوار که ما به نوعی مدیون آن هستیم مظهر صلح و امنیت در منطقه بودند و به همین خاطر شعبه را به نام ایشان نامگذاری کردهایم.
رییس شوراهای حل اختلاف استان تهران یادآور شد: امروز این شعبه به طور رسمی افتتاح شده است و دو هفته گذشته نیز به صورت آزمایشی آغاز به کار کرده است.